Wat is psychodrama?

Psychodrama is een psychotherapeutische methode ontwikkeld door Moreno (1898-1974). Bij psychodrama wordt gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde rollenspellen, waarmee de werkelijkheid wordt verbeeld. In de rollenspellen worden de relaties, de rollen en interacties tussen mensen en hun belangrijke anderen als het ware gedramatiseerd in een spel.

De Laat, P. (2005). Psychodrama. Koninklijke Van Gorcum.

Maak kennis met Contactgerichte Therapie. Bel mij of vul het contactformulier in.

“Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken, blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht, blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd

Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd, blijf ik doen zoals ik altijd heb gedaan

Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan, blijft mij overkomen wat me altijd overkomt”

De cirkel van de gedachte

De Psychodramaturg

Ik begeleid als psychodramaturg dit spel en vervul de rol van director. Er staat een hoofdrolspeler centraal (protagonist) en de overige groepsleden die in dit drama een rol vervullen, worden antagonisten genoemd. Groepsleden die geen rol vervullen behoren tot het publiek en zijn toeschouwer. Deze rol kan dienen om met een afstandje te kijken naar eigen thema’s die geraakt worden. Er ontstaan op die manier gedeelde thema’s die na het spel met elkaar kunnen worden gedeeld. Een psychodrama speelt zich af binnen een veilig en gestructureerd kader. De protagonist komt tot exploratie en antwoorden met betrekking tot de hulpvraag. Ik werk met verschillende thema’s. Je kunt hierbij denken aan het onderzoeken van gedrag, gevoel en emoties, onderliggende trauma’s, existentiële levensvragen, zingeving, rouwverwerking, relatiepatronen, systeem- en familieopstellingen. Er wordt ten alle tijden zorgvuldig en in overleg met de protagonist gehandeld.

Contactgerichte therapie - DSC02218_1-1-683x1024
Contactgerichte therapie - DSC02176_1-1-683x1024

Wat kun je verwachten bij individuele begeleiding?

Eenvoudige lichaamsoefeningen gericht op het loskomen en laten stromen.

  • Actiegericht, niet passief of statisch.
  • Kom uit je hoofd en vertel je verhaal! Kom in beweging, doe!
  • In de ruimte neerzetten van je gevoel/verhaal zodat je er op afstand naar kan kijken.
  • Jij hebt de regie! Wordt ondersteund en gefaciliteerd door mij.
  • Maak contact! Met jezelf / je medemens / je partner / je kind / je gezin.
  • Herkennen en erkennen van je hulpvraag! Dat is de basis en het doel.
  • Psychodrama methodieken staan aan de basis van mijn werkwijze.

Heb je nog vragen

Wees welkom en laat het me weten!

Bel +31 (0)6 28689098 of vul het contactformulier in.

Naam(Vereist)
Door dit formulier te versturen ga je akkoord met de privacyverklaring.